Cute Red Pencil

sâmbătă, 16 martie 2013

"Micuţele doamne" - Louisa May Alcott

"Micuţele doamne"
    Recunosc, această carte am citit-o acum un an, dar n-am scris pe blog despre ea, deşi este una dintre cărţile mele preferate. "Micuţele doamne", de Louisa May Alcott este o carte despre tragica poveste a unei familii nevoiaşe. Meg, Jo, Beth şi Amy March sunt nevoite să se descurce singure, să se maturizeze, căci tatăl lor este plecat la Washington, pentru a lupta în Războiul Civil, iar mama se ocupă de slujba sa. Fetele trebuie să demonstreze că sunt cu adevărat nişte micuţe doamne, având grijă de treburile gospodăreşti şi făcând singure rost de bani. Totuşi, fiecare dintre ele se simte nedreptăţită atunci când vede viaţa uşoară şi fără griji a celorlalte fete de vârsta lor. 
    Atunci când Jo se împrieteneşte cu Theodore, nepotul domnului Laurence, un bărbat foarte bogat , totul devine mai uşor. Domnul Laurence îi dăruieşte lui Beth un pian, se împrieteneşte cu Jo, ba mai mult, le pregăteşte o masă festivă fetelor. Şi pe lângă toate acestea, domnul Brooke, meditatorul lui Theodor, vrea să o ceară pe Meg în căsătorie! 
    Însă fericirea se risipeşte, făcând loc tristeţii, căci mama fetelor primeşte o telegramă prin care este anunţată că soţul său, plecat în Războiul Civil, a suferit un accident grav. Ea şi domnul Brooke sunt nevoiţi să plece la Washington, fetele rămânând de data aceasta pe cont propriu. Pentru a face rost de bani pentru călătoria la Washigton, Jo face un sacrificiu -  îşi vinde părul. 
     Şi totuşi povestea nu se termină aici. După ce mama pleacă, altă nenorocire se abate asupra familiei March - Beth se îmbolnăveşte de scarlatină. Deşi este la un pas de moarte, grija şi protecţia oferită de către surorile ei o salvează. În ciuda greutăţilor prin care au trecut cele patru copile, totul se termină cu bine, mama şi tata întorcându-se acasă, retrăind povestea lor de dragoste din urmă cu 20 de ani, căci domnul Brooke şi Meg devin un cuplu. 
Cum vi se pare? Mie una mi-a plăcut enorm această dramă de familie, vă recomand s-o citiţi şi voi!
Îi acord 5 ★ ★ ★ ★ ★.
O carte de 10+.

2 comentarii:

  1. Da,e adevarat! Este o carte plina de aventura si chiar merita citita! Eu una am citit aceasta carte si cred ca o voi adauga in colectia mea da carti preferate ! <3 :))))))))

    RăspundețiȘtergere