Cute Red Pencil

luni, 24 iunie 2013

"Inimă de piatră" de Wilhelm Hauff

"Inimă de piatră" de Wilhelm Hauff
  Eu citesc... "Inimă de piatră", de Wilhelm Hauff. Am citit această carte cu mare plăcere, dar ce m-a impresionat cu adevărat este mesajul pe care îl transmite. Şi acesta reiese cel mai bine din ultima replică a lui Peter Munk, personajul principal: "Am cunoscut în viaţa mea şi bogăţia, şi sărăcia. Am fost sărac, când eram bogat, şi am fost bogat , când eram sărac. Am avut cândva palate mari de piatră, dar şi inima din pieptul meu tot de piatră era. Acum am doar o căscioară cu sobă , dar în piept îmi bate o inimă vie, fierbinte." Ce vrea să spună Peter Munk cu asta? Ei bine, după ce ajunge să-şi vîndă inima doar pentru a fi bogat, îşi dă seama că de fapt banii nu aduc fericirea. Şi totuşi... ce s-a întâmplat de fapt?
   La început, Peter porneşte în căutarea Omuleţului-de-Sticlă pentru a se îmbogăţi. Atunci când îl găbuieşte, Omuleţul îi făgăduieşte să-i îndeplinească trei dorinţe. Peter însă şi le alege cu nechibzuinţă: îşi doreşte să danseze precum Wilme cel Frumos şi să aibă atâta bănet în buzunar cât are însuşi Ezechiel Zdrahonul, dar totodată vrea să fie stăpân pe cea mai bună şi mai mare sticlărie din Pădurea Neagră. Şi când lucrurile încep să meargă prost...
  ...decide să-i ceară ajutorul lui Mihail Uriaşul. Acesta îi oferă o sută de mii de guldeni, în schimbul inimii sale. Peter se învoieşte, aşa că primeşte o inimă de piatră în locul celei adevărate. Acum el poate începe o nouă viaţă, lipsită de griji. Primul lucru pe care îl face este să cutreiere lumea. Vizitează minunate clădiri, se uită la tablouri celebre, ascultă muzică divină, dar nimic nu-l bucură, căci inima lui este rece, de piatră. Are parte de mese bogate, şi zile întregi şi le petrece la cârciumă, jucând jocuri de noroc. Se însoară cu una din cele mai frumoase fete din sat, dar ajunge să o bată cu cravaşa, doar pentru că aceasta se îndurase să dea o înghiţitură de vin unui bătrânel nevoiaş. Dar... surpriză! Bătrânelul este însuşi Omuleţul-de-Sticlă! Pentru fapta sa urâtă, Omuleţul îi dă lui Peter doar 7 zile pentru a se căi!
  Dar cum să se căiască dacă n-are suflet? Peter trebuie să îl înfrunte pe Mihail Uriaşul pentru a-şi recupera inima. Şi chiar reuşeşte! După această aventură, Peter îşi dă seama că preferă să fie sărac, dar să se bucure de viaţă, decât bogat şi să aibă o viaţă nefericită!
O carte care mi-a plăcut din toate punctele de vedere. Îi acord 5 ★ ★ ★ ★ ★.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu